Co symbolizuje babka wielkanocna?

Babka wielkanocna to chyba, obok jajek i baranka, najbardziej rozpoznawalny symbol wielkanocnego stołu. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego ciasta i jej charakterystycznego kształtu. Dlatego nie może jej tam zabraknąć.
Tradycja wypiekania tego pysznego ciasta sięga aż piętnastego wieku. To drożdżowe ciasto zwłaszcza słodzone miodem jest jednym z najstarszych wypieków sporządzanych na terytorium naszego kraju. Zwyczaj ten przywędrował do nas z Litwy i Białorusi dlatego też początkowo ciasto to wypiekane było w Polsce południowo-wschodniej. Rozprzestrzeniając się powoli po reszcie kraju dziś jest ulubionym ciastem wielkanocnym większości Polaków.
Swoją piękną nazwę „baba wielkanocna“ wzięło stąd, że dobrze upieczona swoim kształtem przypomina kolistą spódnicę. A w taki właśnie strój z okazji świąt na wsiach dawniej ubierały się kobiety, szczególnie te starsze. Jak zapewne większość z nas wie, spódnice takie dość wąskie u góry z powodu wielu falban i plis ku dołowi robią się coraz szersze.
Czyż nie tak właśnie wygląda dobrze upieczona, słodka babka wielkanocna, posypana cukrem pudrem albo lukrem czy czekoladą?

Oprócz tej tradycyjnej, dużej zdobiącej stół wielkanocny, może ona mieć również formę babeczki mini do święconki. Ponieważ od dawna wielkanocna baba jest symbolem dostatku i umiejętności kucharskich, wypiekano ją ze szczególną starannością, aby była ona jak najbardziej dorodna.
Jej ciasto powinno być równomiernie wyrośnięte. Tylko wtedy cała rodzina liczyć może na powodzenie przez cały rok. Przepisów na tradycyjną babkę jest wiele w zależności od proporcji poszczególnych składników. Ale niezależnie od tego jaką babkę lubimy najbardziej do każdej potrzebujemy drożdży piekarskich bądź piwnych rozcieńczonych ciepłym mlekiem, do których po wyrośnięciu dodajemy jajka oraz oczywiście mąkę, cukier i rozmaite bakalie.
Gotowa już upieczona i wystudzona baba jest obowiązkowo lukrowana. Wiedzieć musimy, że taka wielkanocna baba jest bardzo kapryśna. Dlatego pamiętać trzeba, że lubi ona ciepło i delikatne traktowanie. Zatem ciasto w formach należy otulić najlepiej materiałem z lnu i zamknąć okna aby nie było przeciągów a upieczone baby muszą być wykładane wyjątkowo ostrożnie.

Podobno dawniej na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z blachy i wkładano na poduszki oraz obracano nimi żeby wystygły. U nas baby wielkanocne zostawiane są po prostu w formach.