Dietetyczna Dukana, bezglutenowa, dla cukrzyków

Podczas świąt Wielkiej Nocy każdy chciałby skorzystać smakowitych wypieków. Nie wszyscy jednak mogą sobie pozwolić na jedzenie bez ograniczeń. W tej grupie znajdują się przede wszystkim chorzy na cukrzycę, którzy muszą kontrolować poziom swojego cukru. Zapomnieć przy świątecznym stole nie mogą się również uczuleni na gluten, którzy muszą zwracać uwagę przede wszystkim na składniki ciasta. Stop objadaniu się mówią również ludzie będący na diecie. Nie oznacza to jednak, że wszyscy z wymienionych powinni zupełnie zrezygnować z jedzenia świątecznych wypieków. Warto jednak nie ryzykować jedząc tradycyjną drożdżową babę ale upiec ciasta według specjalnie przygotowanych przepisów.

 

Czekoladowa babka wielkanocna diety Dukana

Składniki:
– dwie stołowe łyżki otrębów pszennych
– dwie stołowe łyżki otrębów owsianych
– dwie stołowe łyżki skrobii kukurydzianej
– cztery jajka
– 150 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pięć stołowych łyżek słodzika w proszku
– trzy łyżeczki odtłuszczonego kakao w proszku
– łyżeczka aromatu gorzkiej czekolady
– szczypta soli

Pierwszą czynnością będzie rozgrzanie piekarnika do temperatury 160 stopni. Następną oddzielenie żółtek od białek. Z białek ubij sztywną pianę dodając szczyptę soli. Mieszając cały czas mikserem dodawaj kolejno : słodzik, żółtka, skrobię kukurydzianą, otręby, proszek do pieczenie oraz jogurt naturalny. Czas na przygotowanie formy do babki – przetrzyj ją papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą. Wlej do formy połowę przygotowanego ciasta. Do reszty dodaj kakao i aromat czekoladowy, wymieszaj i wlej do formy. Całość wstaw do piekarnika na około trzydzieści minut.
Bezglutenowa babka wielkanocna

Składniki:

– 200 g uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej
– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– cztery jajka
– pół szklanki cukru
– pół szklanki oleju
– pół łyżeczki aromatu migdałowego
– bezglutenowa bułka tarta

Foremkę na babkę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cukier utrzyj z żółtkami na pulchną masę, dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem, a całość wlej do przygotowanej foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę posyp cukrem pudrem.