Drożdżowa baba z bakaliami

Pierwsze skojarzenie z wielkanocną babą to dla wielu ludzi tradycyjne drożdżowe ciasto z bakaliami. Niektórzy nazywają ją babką babuni. Jak każdy wyrób zawierający wśród składników drożdże wymaga nieco dłuższego przygotowania. Nie jest to jednoznaczne ze stopniem trudności. Drożdże potrzebują bowiem odpowiedniej ilości czasu do wyrośnięcia. Warto go jednak poświęcić. Końcowy efekt z pewnością bowiem zadowoli każdego smakosza. Dodatkowo nie można zapominać o symbolice wielkanocnej babki, której wprost nie może zabraknąć w koszyku ze święconką.
Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:
– pięć żółtek
– trzy szklanki mąki
– szklanka mleka
– pół szklanki cukru
– 125 g masła
– trzy czwarte szklanki rodzynek
– dziesięć kropli aromatu
– 5 dag drożdży

Na początek zrób zaczyn z drożdży mieszając mleko z cukrem, drożdżami i czterema łyżkami mąki. Poczekaj aż zacznie rosnąć, aby dodać do zaczynu resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło, sól i aromat. Całość zagnieć. Na końcu dodaj rodzynki. Przykryj ciasto ściereczką i czekaj aż urośnie. Po wyrośnięciu wyrób przez chwilkę. Przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blaszki z kominem do babek. Powinna ona mieć około 23 centymetrów. Ciasto, w momencie wkładania, nie powinno przekroczyć połowy wysokości blaszki. Poczekaj aż urośnie po sam brzeg blaszki. Im lepiej wyrośnie ciasto tym babka będzie bardziej puszysta i miękka. Piecz ją około trzydziestu minut w 170 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.
Baba drożdżowa z bakaliami w lukrze

Składniki na 8 porcji:
– dwie i pół szklanki mąki pszennej
– 4 dag drożdży
– pół szklanki mleka
– dwa jajka
– jedna trzecia szklanki cukru ( zwykłego lub trzcinowego )
– trzy i pół łyżki stopionego masła
– pół łyżeczki soku z cytryny
– 10 dag orzechów włoskich
– 90 dag migdałów
– 10 dag rodzynek sułtańskich
– półtorej szklanki cukru pudru
– plaster wyszorowanej, sparzonej i wysuszonej skórki z pomarańczy
– plaster wyszorowanej, sparzonej i wysuszonej skórki z cytryny
– plaster wyszorowanej, sparzonej i wysuszonej skórki z limonki
– półtorej łyżki płatków kukurydzianych
– łyżka tłuszczu do formy
– dwie łyżki bułki tartej
– do lukru : jedno białko, dwie łyżki kakao, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka soku z pomarańczy

Na początku przesiej mąkę do miski. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Masło stop i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Do mąki dodaj masło, cukier, jajka oraz mleko z drożdżami i sok z cytryny. Wyrób ciasto do momentu gdy zacznie odstawać od ścianek miski. Wtedy przykryj je lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Czas na posiekanie bakalii, czyli orzechów, rodzynek i migdałów. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć podsypując mąką. Następnie rozwałkuj je na prostokąt. Tak rozwałkowane posyp bakaliami. Następnie zwiń w roladę i sklej końce. Przełóż je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki. Piecz z piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze na około dziesięć minut. Ostudzoną babkę wyjmij z foremki i przełóż na talerz górą ciasta do spodu. Czas na wykonania lukru : białko jaja ucieramy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz kakao. Na koniec polewamy nim babę i dekorujemy ją płatkami kukurydzianymi oraz koszyczkiem wykonanym ze skórek cytryny, pomarańczy i limonki.