Marmurkowa z kakao, czekoladą, makiem, orzechami

Wśród przepisów na wielkanocne wypieki znajdziemy całą gamę możliwości – od tradycyjnych drożdżowych wypieków, przez babki dla diabetyków i dietetyków, do marmurkowych wypieków z kakao, czekoladą, makiem bądź orzechami. Zatrzymamy się nieco dłużej nad tymi ostatnimi, które oprócz smaku posiadają również nietuzinkowy wygląd. Trzeba nam nim nieco dłużej popracować, ale z pewnością warto. Więc do pieczenia!

 

Babka marmurkowa Milki

Składniki:
– dwa jajka
– 200 ml oleju
– 300 g cukru pudru
– 450 g mąki tortowej
– 300 ml mleka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 20 g kakao
– łyżeczka skórki startej z cytryny
– tłuszcz do formy

Pierwszy krok to oddzielenie żółtek od białek. Drugi to utarcie żółtek przy stopniowym wlewaniu oleju. Trzecim jest ubicie białek na sztywną pianę. Do niej należy dodać cukier puder. Całość trzeba ubijać do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Obie masy połącz w jedno. Do tak przygotowanej dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i dwie trzecie mleka. Całość starannie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Formę wysmaruj tłuszczem i wlej do niej dwie trzecie ciasta. Do pozostałego wsyp kakao i pozostałe mleko. Całość wymieszaj i delikatnie przełóż łyżką na wierzch jasnego ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Babkę piecz około 45 minut.

 

Babka marmurkowa z czekoladą

Składniki:
CIASTO:
– kostka margaryny lub masła ( 25 dag )
– szklanka drobnego cukru
– łyżeczka cukru waniliowego
– cztery jajka
– dwie szklanki mąki
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– pół szklanki mleka
– tabliczka gorzkiej czekolady
POLEWA:
– 8 dag czekolady mlecznej
– 5 dag masła

Zacząć trzeba oczywiście od ciasta. Miękką margarynę ubij mikserem na puszystą i białą masę, stopniowo dodawaj cukier i cały czas miksuj. Następnie dodaj jajka oraz cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz mleko – pomieszaj najpierw łyżką, następnie zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części. Rozpuść czekoladę i dodaj do jednej części ciasta, wymieszaj łyżką. Foremkę na babkę wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Ciasto przekładaj łyżką na zmianę – raz jasne ciasto, raz ciemne z czekoladą. Na koniec wymieszaj ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Babkę piecz w temperaturze 175 stopni przez 65 – 70 minut. Po upieczeniu wystudź je w formie, a następnie wyjmij i ozdób polewą czekoladową ( masło rozpuść, dodaj kawałki czekolady i cały czas mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą )