Mini-babeczki do koszyczka

Wielkanocna baba najczęściej kojarzy się nam z dużym ciastem. Czy jest to jednak jedyne możliwe skojarzenie? Oczywiście, że nie. Babka może być również w rozmiarze mini, czyli wprost idealnym do włożenia do wielkanocnego koszyka ze święconką. Nie oznacza to jednak, że nie można jej postawić także na świątecznym stole, tak jak choćby wielkanocnej babki na oleju. Jest to wprost idealny pomysł na nietuzinkowe smakołyki. Receptura z reguły jest taka sama jak w przypadku tradycyjnych babek, różnica jest głównie w rozmiarze foremek – w pierwszej opcji jest ona jedna, tutaj tyle ile będzie porcji ciasta czyli mini-babeczek.

 

Mini-babeczki piaskowe

Składniki na 12 sztuk:
CIASTO:
– 250 g masła
– pięć jajek
– półtorej szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– trzy czwarte szklanki cukru
– jeden cukier waniliowy
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER:
– pięć łyżek cukru pudru
– łyżeczka jogurtu naturalnego
DODATKOWO:
– kolorowa posypka cukrowa

Na początek miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie oddziel białka od żółtek, które musisz dodawać po jednym do wcześniej utartej masy, cały czas mieszając. Z białek ubij sztywną pianę. Do masła przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj ubite biała i wszystko delikatnie wymieszaj, tak aby piana nie opadła. Kolejny krok to przelanie ciasta do wyłożonych papilotkami foremek na babeczki. Piecz je przez trzydzieści minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka ). Następnie wystudź babeczki. Czekając aż to zastąpi możesz zrobić lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i dodaj jogurt, a całość mieszaj dynamicznie do powstania gładkiej konsystencji. Niewielką ilością lukru smaruj babeczki i od razu posyp dekoracyjną posypką.

 

Cytrynowe mini-babeczki

Składniki na 12 sztuk:
– pół szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– szklanka cukru
– cztery jajka
– dwie duże łyżki majonezu
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– sok z jednej cytryny
– skórka otarta z jednej cytryny

Pierwszą czynnością, jaką musisz wykonać jest bardzo dokładne zmiksowanie wszystkich składników. Następnie przelej ciasto do natłuszczonych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około dwudziestu pięciu minut w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.