Najprostsza tania babka na oleju

Aby przygotować smakowite ciasta na wielkanocny stół wcale nie trzeba wydawać wielu pieniędzy. Wystarczy jedynie poszukać wśród kulinarnych przepisów. Nasze propozycje oprócz tego, że nie obciążą twojego portfela dodatkowo nie są zbytnio trudne. Dobrą informację mamy również dla tych, którzy nie przepadają za jajkami lub też za ich specyficznym zapachem. Proponujemy bowiem wypieki bez tego składnika. Jeśli te propozycje wydają się komuś za łatwe może jako kolejny wypiek zaserwować niezawodną babkę piaskową. Na początek jednak skupmy się na babach na oleju. Najlepiej bowiem zaczynać od rzeczy o najmniejszym stopniu trudności. Proponujemy wam aż trzy przepisy ponieważ są one tak proste i przyjemne w wykonaniu, że z pewnością nie poprzestaniecie na upieczeniu jednej babki.

 

Babka na oleju

Składniki na 8 porcji:
– szklanka cukru
– cztery jajka
– pół szklanki oleju
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szklanka mąki
– łyżka kakao
– margaryna
– polewa

Na początek oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodaj do niej mąkę, olej, żółtka, proszek do pieczenia i dalej ubijaj. Formę posmaruj margaryną i wlej do niej połowę ciasta. Pozostałą część wymieszaj z kakao i wlej do formy. Całość piecz w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Kiedy ciasto wystygnie ozdób je polewą.
Marmurkowa babka bez jajek

Składniki:
– 250 g mąki
– 150 g cukru
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– dwie łyżki cukru waniliowego
– 250 ml mleka
– 50 ml oleju
– cztery łyżki octu jabłkowego
– dwie łyżki wiórków kokosowych
– dwie łyżeczki kakao

Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj mleko, olej i ocet, wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj wiórki i przelej do foremki do babek. Drugą połowę wymieszaj z kakao i wlej po okręgu przez środek ciasta. Piecz około 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Babka pysznie kakaowa bez jajek

Składniki:
– półtorej szklanki mąki pszennej
– szklanka mleka
– szklanka cukru
– cztery łyżki gorzkiego kakao
– sześć łyżek oleju
– aromat waniliowy lub inny
– łyżka proszku do pieczenia

Wsyp do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj. Powoli wlewaj kolejno olej, mleko, aromat i mieszaj do powstania jednolitej masy. Ciasto wylej do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.