Ucierana babka cytrynowa z lukrem

Z reguły wielkanocna babka kojarzy się z dużą ilością czasu spędzonego w kuchni. Może jest to prawda w przypadku np. mokrej babki z alkoholem takim jak adwokat, ajerkoniak ale nie można generalizować. Istnieją bowiem wypieki, które przygotujemy nie tylko w szybki sposób ale także łatwy. Nasza propozycja to ucierana babka. Aby nadać jej wyrazu musi mieć nietuzinkowy smak – w naszym przypadku jest to cytrynowy. To oczywiście nie koniec. Aby ciasto było skończone polewamy je smakowitym lukrem. W niektórych przypadkach można jednak z niego zrezygnować. Chodzi tutaj przede wszystkim o ludzi zmagających się z cukrzycą lub o tych, którzy dbają o linię i boją się zbytnich kalorii.

 

Cytrynowa babka z cytrynowym lukrem

Składniki:
CIASTO:
– 250 g margaryny
– szklanka cukru
– dwie szklanki mąki
– pięć jajek
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka otarta z jednej cytryny
– sok z połowy cytryny
LUKIER:
– szklanka cukru pudru
– sok z połowy cytryny ( jeśli będzie za gęsty dodać więcej soku )

Na początek ubij jajka z cukrem. Następnie dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Rozpuść margarynę i dodaj gdy wystygnie. Sok z cytryny dodaj razem ze startą skórką. Tak przygotowane ciasto piecz przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie przygotuj lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Polej nim babkę gdy wystygnie.

 
Ucierana babka cytrynowo – pomarańczowa

Składniki:
– cztery cytryny
– cztery jajka
– szklanka cukru
– dwie i pół szklanki mąki
– szklanka mleka
– cztery łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
– około 17 dag masła ( jedna siódma kostki )
– szczypta soli
– masło do wysmarowania formy
– bułka do posypania formy

Na początek dokładnie umyj ( pod wrzątkiem ) cytryny i zetrzyj z nich skórkę na tarce. Następnie w rondelku rozpuść masło i odrobinę je wystudź. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową. Cały czas mieszając dodaj tyle mleka, aby otrzymać gęstą masę. Następnie stopniowo, nie przestając mieszać, dodaj przestudzone masło. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Do formy wyłóż ciasto i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 40 – 50 minut.