Wilgotna babka z adwokatem, ajerkoniakiem, rumem

Alkoholu można używać pod różnymi postaciami. Wypicie go nie jest jedyną możliwością. Równie dobrze, a może nawet lepiej, będzie on smakował jako jeden ze składników wielkanocnej babki. Najpopularniejszym trunkiem używanym do wypieczenia tego mokrego ciasta jest adwokat, ajerkoniak oraz rum. Oczywiście dawka alkoholu jest jedynie symboliczna. Mimo tego wilgotnej, drożdżowej babki nie powinno się podawać dzieciom. O wiele lepszą propozycja dla najmłodszych jest babka marmurkowa z dodatkiem uwielbianej przez dzieci czekolady, kakao, maku i orzechów. Wracając do ciasta z alkoholem jest to wprost idealna propozycja dla amatorów mocniejszych trunków, dla których kawałek ciasta to namiastką ukochanego „napoju“.

 

Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

Składniki na około 20 kawałków:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- cztery jajka
- 8 g proszku do pieczenia
- 150 ml ajerkoniaku
- masło i mąka do formy
- cukier puder do posypania babki

Na początku zajmij się przygotowaniem formy – wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Czas przygotować ciasto. Na początek połam, posiekaj czekoladę. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką, kremową masę. Ciągle miksując dodawaj kolejno jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj na przemian z ajerkoniakiem do masy. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i całość wymieszaj. Do przygotowanej formy wyłóż ciasto. Piec je w nagrzanym piekarniku przez 55 – 60 minut. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na pół godziny. Następnie wyjmij ją z formy i zostaw na kuchennej kratce, aby zupełnie wystygła. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Maślana babka z rumem

Składniki:
- dwa duże jajka
- 140 g masła
- 140 g cukru pudru
- 140 g mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml rumu

Po pierwsze rozdziel jajka. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem do białości, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i rum – całość wymieszaj mikserem. Dodaj pianę z białek i delikatnie mieszaj łyżką w jedną stronę, aż całość się połączy. Następnie przełóż do formy na babkę o górnej średnicy 15 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy babka jest upieczona. Wyjmij ją z formy i wystudź. Możesz posypać babkę cukrem pudrem lub polać polewą.