Zawsze udana babka piaskowa

Nie trzeba być mistrzem kulinarnym aby stać się twórcą wyśmienitych świątecznych ciast. Trzymając się przepisu i oczywiście dodając najważniejszy składnik serce, musi wyjść coś pysznego. Niezawodną propozycją jest piaskowa babka. Robiona bez drożdży nie wymaga zbytniego nakładu czasu ani pracy. Podobną propozycją jest cytrynowa ucierana babka z lukrem. Wracając jednak do poprzedniej opcji poza wspomnianymi zaletami trzeba dodać również to, że może jej skosztować każdy bez względu na wiek. Dlatego też nie powinno jej zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole.

 

Tradycyjna babka piaskowa

Składniki:
– 250 dag masła lub margaryny
– 200 g cukru
– cztery jajka
– szczypta soli
– 150 g mąki pszennej
– 150 g mąki ziemniaczanej
– dodatkowo cukier puder do posypania

Po pierwsze oddziel żółtka od białek. Następnie zmiksuj masło na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując ( ciągle na najwyższych obrotach ) dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować przynajmniej przez minutę. Osobno wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i stopniowo dodawaj je do utartej masy. Nie mieszak za długo, jedynie do połączenia składników ( możesz zmniejszyć obroty miksera ). Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piecz je w temperaturze 160 stopni przez około godzinę. Po wyjęciu pozostaw je w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłóż na kratkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posyp cukrem pudrem.

 

Babka piaskowa dla diabetyków

Składniki:
– 12,5 dag masła
– trzy małe jajka
– trzy łyżeczki słodziku w płynie
– otarta skórka z połowy sparzonej cytryny
– łyżeczka aromatu waniliowego
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 25 dag mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pięć-sześć łyżek mleka
– 5 dag mielonych migdałów
– margaryna do posmarowania formy
– mielone migdały do posypania formy

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj do niego kolejno jajka, słodzik, skórkę cytrynową, aromat i gałkę muszkatołową. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawaj do maślanej masy na przemian z mlekiem. Gotowe ciasto powinno spływać z łyżki długimi soplami. Jeśli będzie za gęste dodaj jeszcze jedną łyżkę mleka. Na koniec wsyp migdały. Małą formę do babek posmaruj margaryną i posyp mielonymi migdałami. Wyłóż do niej ciasto i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 175 stopni i piecz ciasto 50 – 60 minut.